fbpx

Euroopan valokeilassa

Festivaalit Euroopan valokeilassa

Esittelemme pohjoisen alueemme kirkkaimmat helmet yhä suuremmalle yleisölle!

Vaaroille ja villiin luontoon

Mietipä tätä: nouset bussiin Oulun linja-autoasemalta rautatien vierestä ja matkaat keskelle villiä pohjoista periferiaa. Kuulet naurua, näet alueen alkuperäistä luontoa, nautit hyvistä keskusteluista ja tutustut uusiin ystäviin. Oulu2026-alue tarjoaa mitä ainutlaatuisempia festivaaleja. Euroopan valokeilassa -ohjelmakokonaisuus esittelee pohjoisen alueemme kirkkaimmat helmet yhä suuremmalle yleisölle.

Lähtisitkö ensi kesänä vaaran laelle kuuntelemaan konemusiikkia tai veturitallin hämyyn nauttimaan kotimaisista elokuvaklassikoista? Voit kokea molemmat ja kaiken siltä väliltä.

Pohjoisen alueen taikaa

Euroopan valokeilassa -ohjelmakokonaisuus esittelee Oulu2026-alueen omalaatuisia festivaaleja. Ne tarjoavat kaikille meille ainutlaatuisen näköalan pohjoisiin festivaaleihimme veteraanikonepäivistä musiikkielämyksiin ja runoviikoista veturitallin hämyssä järjestetttäviin elokuvafestivaaleihin. Näissä kiteytyy pohjoisen alueemme taika! Tapahtumat ilmentävät kulttuuri-ilmastonmuutosta kaikkialla Oulu2026-alueella. Koko Eurooppa pääsee nauttimaan Pohjois-Suomen tunnusomaisimmista festivaaleista, tapahtumapaikoista ja tunnelmista.

christmas lights at Oulu, Rotuaarilla

Euroopan valokeilassa

Tältä sivulta löydät lyhyen esittelyn Euroopan valokeilassa -tapahtumista. Festivaalit ovat osa Oulu2026-kulttuuriohjelmaa ja kulttuuri-ilmastonmuutosta.

Art Ii Biennaali

Avajaiset 13.-16.6. (teokset nähtävillä 31.7. saakka)

Ii

Art Ii Biennaali esittelee kansainvälistä nykytaidetta Iissä. Tapahtuma on korkeatasoinen ja kansainvälinen taidebiennaali, jonka teemana on ihmisen suhde luontoon ja maisemaan. Biennaalin avajaisia vietetään 13.-16.6., minkä jälkeen teokset ovat nähtävillä heinäkuun loppuun saakka. Yhdeksännen Art Ii Biennaalin teema on tuli, ja tapahtuma kutsuu taiteilijoita ja yleisöä tutkimaan tulen moninaista ja ristiriitaista historiaa sekä pohtimaan tulen merkitystä nykyajassa. Biennaali on yksi Iin 650-vuotisjuhlavuoden tapahtumista.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

 

Varjo

14.-15.6.

Oulu

Varjo on Oulun Kuusisaaressa järjestettävä vaihtoehtoinen elävän musiikin ja kulttuurin festivaali. Taiteilijoiden toteuttama aluetaide tekee Varjosta ainutlaatuisen ja moni mieltääkin Varjon Suomen kauneimmaksi festivaaliksi. Varjossa on tilaa hengittää, olla ja nauttia.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

Solstice

20.-22.6.

Kuusamo

Solstice on kansainvälisesti merkittävä musiikki- ja taidefestivaali, joka järjestetään vuosittain juhannuksena Rukan huipulla. Festivaalin ohjelmisto koostuu muusikoista, dj:stä sekä visuaalisista taiteilijoista. Yleisö on musiikista, taiteesta ja luonnosta kiinnostuneita kävijöitä ympäri maailmaa

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

Haapavesi Folk

27.-29.6

Haapavesi

Haapavesi Folk Music Festival on ihastuttanut ja hämmästyttänyt yleisöään monipuolisella musiikillaan yli 30 vuoden ajan. Kansanmusiikin lisäksi etno, bluegrass, fado, irlantilainen kansanmusiikki, jazz ja monet muut tyylilajit soivat Haapaveden kesäyössä. Tunteikkaat ja korkeatasoiset kirkkokonsertit lumoavat kuulijansa. Ennen festivaalia järjestettävä Folk-kurssi on kansainvälisen tapahtuman ydin.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

Valentin Vaala Festival

28.-30.7.

Vaala

Valentin Vaala -elokuvafestivaali tuo suomalaisen elokuvan nostalgian maaseudulle, Vaalan historialliseen Veturitalliin, joka muunnetaan festivaalin ajaksi elokuvateatteriksi. Esitykset toteutetaan 35 mm:n filmiprojektorilla, joka säteilee tapahtumaan elokuvallista valoa ja lumoa.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

Kajaanin Runoviikko

3.-7.7.
Kajaani

Kajaanin Runoviikko on sanataiteen ja esittävän taiteen juhla, jossa pääset nauttimaan runosta, musiikista ja teatterista. Uutta ja vanhaa, perinteistä ja yllättävää yhdistävä festivaali herättää vuosi toisensa jälkeen niin tunteita kuin ajatuksia. Yllättävien ohjelmanumeroiden lisäksi moni odottaa joka vuotisia Eino Leino -patsaalla toteutettavia Runovartteja ja Runokiven paljastusta.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

Wanhan Woiman Päivät

5.-7.7.
Oulainen

Vuoden 2024 teema on ”Wauhtia 50-luwulta!”. Erilaisten moottoreiden lisäksi nähtävää riittää auto-, traktori- ja mopokentillä. Voit ihastella ja ihmetellä Wanhoja konsteja vaikka työnäytöksissä, perinnekeskuksessa, pajassa, Koskelan talossa ja Käpylän koulussa. Tapahtumaa ei ole suunnattu erikseen kenellekään, vaan se on tarkoitettu ihan jokaiselle!

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

Puolangan pessimistien virallinen kesäohjelma

5.7.-4.8.
Puolanka

Puolangan pessimistien Virallinen Kesäohjelma™ on ihan kelpo hupaelma, jota kukaan ei ole kaivannut. Se saattaa sisältää pieniä määriä puolankalaista huumoria, korkeintaan yhden toimivan piirtoheittimen sekä ripauksittain jonkinlaista musiikiksikin tulkittavaa ääntelyä. Ohjelman huipentaa yleisön toivesuosikki, ruotsin epäsäännöllisten verbien taivuttaminen.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

Raahen Rantajatsit

25.-27.7.
Raahe

Tapahtuman ohjelma on ajassa kiinni ja painottuu jazzin kokeilevaan puoleen. Monelle parasta Rantajatsia on huippuluokan esiintyjien tarjoamat yllätykset ja elämykset, meren tuoksuiset kesäillat sekä sopivat puitteet vanhojen tuttavuuksien verestämiseen sekä uusien mahdollisuuksien kohtaamisille.

Lisätietoja tapahtuman sivuilla.

Ilmakitaransoiton MM-kisat

21.-23.8.
Oulu

Kilpailijat ympäri maailmaa pistävät lavalla häpeilemättömästi parastaan näkymättömien instrumenttiensa kanssa. Maailmanrauhaa hymyssä suin ajavasta ilmiöstä ovat inspiroituneet niin elokuvantekijät kuin väitöskirjatutkijatkin. Kun soitat ilmakitaraa, et voi pidellä asetta. Ilmakitaransoiton maailmanmestaruudesta on kilpailtu Oulussa jo vuodesta 1996.

Lisätietoa tapahtuman sivuilla.

Oulun Musiikkivideofestivaalit

22.-25.8.2024
Oulu

Maailman vanhinta musiikkivideofestivaalia on järjestetty vuodesta 1994 saakka. Oulun Musiikkivideofestivaali on kohottanut valokeilaan niin kotimaisia kuin kansainvälisiä musiikkivideoita sekä esitellyt pop-kulttuurin kiehtovia ilmiöitä elokuva- ja erikoisnäytöksissä. Festariklubit ja muu oheisohjelma on kasvattanut tapahtuman tuhansia vieraita houkuttelevaksi kansanjuhlaksi. Festivaali huipentuu Pumpeli-gaalaan, jossa palkitaan ja juhlistetaan parhaita kotimaisia musiikkivideoita sekä niiden tekijöitä.

Lisätietoa tapahtuman sivuilla.

Kuusamo Nature Photo

13.-15.9.
Kuusamo

Kuusamo Nature Photo -luontokuvafestivaali on Kuusamossa keskellä komeinta pohjoista ruskaa. Se on monelle luontokuvaajalle vuoden tärkein tapahtuma, ja festivaali kerää Kuusamoon niin ammattilaiset kuin intohimoiset harrastajat. Tapahtuma innostaa, kannustaa, yllättää, opettaa, luo yhteyksiä ja vie alkuperäisen luonnon äärelle valokuvauksen kehittyvin tekniikoin. Festivaaleilla on esiintyjänä mm. palkittu valokuvajournalisti Britta Jaschinski (Iso-Britannia).

Lisätietoa tapahtuman sivuilla.

The Irish Festival of Oulu

25.-29.9.
Oulu

The Irish Festival of Oulu houkuttelee vuosittain yhteen irlantilaisen kulttuurin ystäviä. Ikimuistoista festivaalia on järjestetty vuodesta 2006 saakka, ja ohjelmassa on mm. runoutta, tarinankerrontaa ja elokuvia. Irlantilainen musiikki näkyy ja kuuluu, ja festivaaleilla voi päästä osallistumaan mm. soitin- ja tanssityöpajoihin. Vuosien saatossa jo yli 100 000 ihmistä on osallistunut festivaaleille juhlistamaan elämää irlantilaisen musiikin, tanssin ja kulttuurin kautta.

Lisätietoa tapahtuman sivuilla.