fbpx

Kotoisaa luksusta erämaan keskellä

25.9.2023 | AFL-uutiset, AFL-yritystarina, ArcticFoodLAb, UUTISET

Kotoisasta Isokenkäisten Klubilta löytyy monipuolisia elämyksiä luonnon keskellä.

 

Isokenkäisten Klubi on Kuusamon Särkiluomalla sijaitseva kotoisa ja perinteitä vaaliva paikka, joka tarjoaa majoitus-, ohjelma- ja ravintolapalveluita idyllisessä ympäristössä.

 

Sirpa Kämäräinen on siskonsa Katja Viran kanssa yrittäjä jo toisessa sukupolvessa. Vira vastaa muun muassa markkinoinnista, myynnistä ja muusta asiakaspalvelusta, Kämäräinen vaikuttaa pääasiassa keittiön puolella.

 

“Keittiöemäntä on hyvä nimike, se sopii tällaiseen maaseutupaikkaan,” Kämäräinen kertoo.

 

Isokenkäisten Klubi tarjoaa monipuolisia elämyksiä niin ruoan kuin muunkin ohjelman parissa. Talvella asiakkaat pääsevät oppaan johdolla lumikenkäilemään, pilkkiretkille tai revontulisafareille. Läheisellä Kuntivaaralla voi nähdä karhuja ja Klubin seitsemän tähden savusaunan löylyille ei viiden tähden arvostelu edes riitä.

 

“Me olemme täällä luonnon keskellä, oikeasti erämaassa ja luonnon rauhassa. Täällä voi nähdä tähtitaivaan ja revontulet, eikä valosaastetta ole.”

 

Lapsuudenkodin muistoja

 

Kämäräinen kuvailee Isokenkäisten Klubia sanalla kotoisa. Hänen mukaansa sisustuksessa on haettu mummolan tuntua.

 

“Ei ole sellaista kiillotettua ja kovaa, vaan mummolanpehmoista. Ollaan tuotu paljon omasta kodistamme tai ostettu käytettynä.”

 

Alueen rakennuksissa näkyy lisäksi sisarusten isän kädenjälki. Aimo Kämäräinen osti lähistöllä sijaitsevan Akson maatilan vuonna 1974, josta Isokenkäisten Klubin tarina sai alkunsa. Hän rakensi Klubin kaikki rakennukset omin käsin. Matkailutoiminta Klubilla alkoi 1990 ja se oli aikanaan monen päättäjän, poliitikon ja muiden “isokenkäisten” suosiossa, mistä se on nimensäkin saanut.

 

“He tykkäsivät siitä, että täällä oli ihan tavallinen maatalon herra, joka halusi jututtaa heitä. He pitivät isän ‘savusaunaluennoista’. Toivottavasti ministereille meni sitten hyviä neuvoja”, Kämäräinen naurahtaa.

 

 

Perinneruokaa ylpeästi

 

Ruoka on Kämäräiselle sydämen asia. Hän on kotoisin maatilalta ja tietää sen vuoksi, miltä oikean ruoan kuuluu maistua. Monet Isokenkäisten Klubilla tarjottavista resepteistä ovat hänen äidiltään perittyjä ja äidin ollessa nuorempi, myös hänen valmistamiaan.

 

“Pystyimme ihan oikeasti sanomaan asiakkaille, että tässä on äidin leipomaa rieskaa tai äidin valmistamaa puolukkahilloa. Siinä on silloin mukana se tarina, että mistä ruoka tulee ja missä se on tehty.”

 

Kämäräisellä on itsellään taustaa opetustyöstä. Tämän vuoksi hän osaa kertoa lähiruoasta ja paikallisista raaka-aineista hyvin ammattimaisella tavalla. Hän kokee lähiruoan hyvin tärkeäksi ja jakaa mielellään tietoa siitä, paikallisista herkuista ja niiden valmistustavoista.

“Olemme saaneet paljon kiitosta siitä, että ollaan itse täällä paikalla ja voidaan kertoa tarinoita tästä paikasta ja ruoasta. Se ei kuulosta asiakkaasta siltä, että olemme vain opetelleet ulkoa. Välillä nauretaan sitä, että pitää mennä piiloon välillä, että ehtii tehdä töitäkin.”

 

Isokenkäisten Klubin ruokatarjonta on hyvin perinteistä ja paikallista. Ruokalajeissa on hyödynnetty runsaasti poroa ja muuta riistaa, paikallista kalaa sekä lähimetsistä löytyviä marjoja, sieniä ja villiyrttejä.

 

“Ruoka on tehty perinteisesti paikallisilla tavoilla. Kuusamolaiset ovat niin ylpeitä omasta kulttuuristaan ja täällä osataan rohkeasti laittaa sitä myös uudenlaiseen muotoon, mutta ei höystää liikaa, että oikea maku tulee kuitenkin esille.”

 

Pakopaikka kaupungista

 

Isokenkäisten Klubilla ekologisuus ja luonnon kunnioittaminen ovat avainasemassa. Pienillä teoilla, kuten veden säännöstelyllä ja ruokahävikin vähentämisellä saa Kämäräisen mukaan jo paljon aikaan. Luonnonläheisyys saa myös asiakkaat saapumaan Klubille.

 

“Hektisessä maailmassa tällaisia paikkoja haetaan enemmän ja enemmän. Ihmiset haluavat tulla rauhoittumaan luonnon rauhaan ja hiljaisuuteen. He haluavat kuulla lumen narskuvan kenkien alla tai saada yöttömästä yöstä energiaa.”

 

Talvisesongin aikana suurin osa asiakkaista tulee ulkomailta, erityisesti Keski-Euroopasta. Pyrkimystä ympärivuotisuuteen on, mutta se vie Kämäräisen mukaan oman aikansa. Isokenkäisten Klubi voisi hänen mukaansa olla hyvä kohde paeta Eurooppalaisen kesän kuumuutta. Isoista kaupungeista tulevat asiakkaat ovat välillä jopa häkeltyneitä Kuusamon hiljaisuudesta ja rauhasta.

“Lisäksi me yrittäjät olemme itse paikalla kertomassa paikallisesta elämästä tarinaa ja asiakkaat näkevät että me teemme tätä työtä sydämellä. Vaikka asiakkaat tulisivat tänne hartiat ylhäällä, niin yleensä toisen tai kolmannen päivän kohdalla he alkavat rentoutua.”

 

Isokenkäisten Klubi on osa Wild Food Kuusamo ja Taivalkoski -verkostoa. Wild Food Kuusamo ja Taivalkoski on brändi ja tavaramerkki, joka sitoo yhteen Kuusamon ja Taivalkosken alueen paikallisia ruokatuottajia ja ravintola-alan yrittäjiä.

Isokenkäisten Klubin verkkosivut

 


Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu

Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter