fbpx

Kotimaista luomulihaa ja omien lampaiden villaa

22.3.2022 | ArcticFoodLAb, UUTISET

lammas

Oulu2026-alueen eteläistä osaa edustaa Arctic Food Labissa Isokummun Luomu Oy. Perheyritys on toiminut samalla tilalla jo viisi sukupolvea, ja vuoden 2006 sukupolven vaihdoksen jälkeen nykyinen yrittäjä Satu Kumpulainen halusi panostaa täysillä luomuun.

–Luomu on meidän punainen, tai sanotaanko meidän tapauksessamme, vihreä lanka. Sukupolven vaihdoksen jälkeen oli aivan selvää, että vaihdetaan luomuun ja vuodesta 2008 asti olemme olleet täysin luomutila, Kumpulainen sanoo.

Luomulammas -ja karitsa ovat tilan päätuotteet ja sitä saa tilalta tuoreena, pakasteena sekä säilykkeenä. Tilalla kasvatetaan alkuperäisrotuisia suomenlampaita ja kainuunharmaita. Valmiita tuotteita menee niin jälleenmyyjille kuin myös suoraan kuluttajille. Ensi kesänä on tarkoitus myös saada omasta puutarhasta luomumansikkaa. Tulevaisuudessa valikoimaan on tarkoitus lisätä lisäaineettomia makkaroita sekä valmiiksi marinoituja tuotteita.

–Lähiruoka ja lähellä tuotetut tuotteet ovat luomun lisäksi meille todella tärkeitä. Olen kiertänyt myös useamman vuoden rekoa.

Välikädet pois

Tilalla tehdään paljon töitä sen eteen, että mahdollisimman moni välikäsi jäisi pois välistä, ja tuotteet menisivät suoraan tuottajilta kuluttajille. Kumpulainen myös toivoo, että kunnat ja muut julkisen puolen toimijat panostaisivat enemmän kotimaiseen ja lähellä tuotettuihin tuotteisiin ja raaka-aineisiin. Tuotteita voi tilalta hakea suoraan ja heillä on myös arkisin auki oleva myymälä muutaman kilometrin päässä Kehräämön yhteydessä.

–Kunnilla on vaihtoehtoja ja lähiruokaan panostaminen olisi erittäin tärkeää, koska se olisi iso muutos, jota muutkin sitten seuraisivat.

Uraauurtavaa kotimaista villaa

Isokummun Luomu -tilan läheisyydessä toimii myös heidän kehräämönsä, missä valmistuu kotimaisista omalla tilalla luonnonmukaisesti kasvatettujen lampaiden villasta valmistettuja tuotteita. Kehräämö on suomalaisen villan jatkokäsittelyyn erikoistunut yritys. Isokummun Kehräämö tekee töitä edistääkseen alaa, koska kotimaista raaka- ja luomuvillaa hyödynnetään Suomessa vielä vähän.

–Teemme itse kaikki kerinnästä lähtien. Meillä on oma pesumenetelmä ja koko prosessi tehdään mahdollisimman vähin kemikaalein. Väriaineena käytämme yleensä kasvivärejä, jotka toimivat hyvin. On hienoa, että yleinen kiinnostus materiaalien alkuperään on noussut ja luomuvillalle on olemassa hyvät markkinat.

Sujuvampaa yhteistyötä

Arctic Food Labilta yrittäjä toivoo isoa näkyvyyttä koko Oulu2026-alueelle sekä lisää keskustelua kotimaisesta tuotannosta ja tuotteista. Verkostoituminen on myös mielessä ja tuottajien yhteistyön lisääminen.

–Alueella on paljon erilaisia tuottajia, ja voisimme hyödyntää toistemme tuotteita ja taitoja hyvän verkoston kautta. Oulun Kauppahalliin olisi hyvä saada myyntipaikka, missä esitellä monipuolisesti alueen tuotteita.


Arctic Food Lab kokoaa yhteen Oulun seudun gastronomian ja ruokakulttuurin toimijoita, juhlistaa pohjoista ruokaa ja gastronomiaa. Ruoka ei ole vain ravintoa, sen avulla tuotetaan elämyksiä ja osoitetaan vieraanvaraisuutta. Arctic Food Lab luo mielikuvia puhtaasta arktisesta luonnosta ja siellä kasvaneista raaka-aineista, jotka jalostetaan paikallisella osaamisella korkeatasoisiksi tuotteiksi ja palveluiksi. Lähiruoka tukee kestävää kehitystä ja ilmastotavoitteiden toteutumista.

Kiinnostuitko, Arctic food lab logo
ota yhteyttä:
Yritysyhteistyö:
Heli Metsäpelto, heli.metsapelto@oulu2026.eu

Ohjelma:
Asta Salomaa, asta.salomaa@oulu2026.eu
Artic Food Lab -ohjelman tuottaja

Piia Rantala-Korhonen, piia.rantala-korhonen@oulu2026.fi
Oulu2026-johtaja

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter