fbpx

Aromikasta valkosipulia

18.4.2023 | AFL-yritystarina, ArcticFoodLAb, UUTISET

Puhdas maaperä antaa valkosipulille erityisen aromin.

Arctic Food Lab -verkostoon kuuluva Muhoksen Parooni, eli oikealta nimeltään Antti Hirvonen, kasvattaa Muhoksella valkosipulia puhtaassa maaperässä Muhoksella. Hän on yksi Oulun läänin suurimpia valkosipulin tuottajia.

–Olen viljellyt valkosipulia reilu 10 vuotta ja Pohjanmaalla asuvat kaverit ristivät minut Parooniksi, kun ostin viljelysmaata.

Lähellä kasvatettu valkosipuli myydään tuoreena, kuvattuna, jauheena sekä letteinä. Arctic Food Labiin kuuluu valkosipulin lisäksi pienissä määrin muita juureksia ja vihanneksia.

Ainutlaatuisia tuotteista tekee erityisesti puhdas maaperä ja pitkät kesäyöt. Hirvonen kertoo, että niiden avulla valkosipulista tulee todella aromikasta, jonka maku eroaa paljon esimerkiksi ulkomaalaiseen tuontisipuliin.

–Myös hellävarainen käsittely ja runsas käsityö tekevät tuotteesta laadukkaan ja hyvin säilyvän.

Luonto kehittää

Hirvonen sanoo luonnon olevan erityisen valkosipulin suurin kehittäjä. Aito lähiruoka syntyy puhtaassa maaperässä lähellä kasvatettuna.

–Tuotteet kuvastavat paikkallisuutta erittäin hyvin, sillä ne tulevat kokonaan omasta maakunnasta.

Paikallisuus merkitsee yrittäjälle todella paljon ja hän haluaa tuottaa laadukasta lähiruokaa paikallisille kuluttajille.

–Se on intohimoni, motivaation ja ilon lähde.

Lähiruokaan panostamista Hirvonen ei koe omassa tuotannossaan haasteeksi. Arctic Food Labilta yrittäjä toivoo sekä näkyvyyttä että verkostoitumista ja tuottajien ja kuluttajien yhteisiä tilaisuuksia. Toiveissa on myös erilaisten myyntitapahtumien lisääntyminen ja olemassa oleviin tapahtumiin esittely- ja myyntipaikkojen saaminen. Paikallisen ruokakulttuurin Hirvonen toteaa olevan hyvissä kantimissa, mutta hän toivoisi sen kehittymisen jatkuvan entisestään tulevien vuosien aikana.

–Oulun seudulla arvostetaan jo tällä hetkellä kovasti lähiruokaa. Lähiruuan haasteena on jakeluketjut, joiden pullonkaulat olisi hienoa ratkaista.

Muhoksen Parooni Instagram


Arctic Food Lab tarjoaa pohjoisia makuja ja elämyksiä. Kyseessä on pohjoisen ruoan oma tuotemerkki, joka tuo esiin alueella kasvaneita ja valmistettuja tuotteita sekä raaka-aineita. Arctic Food Lab -ohjelma näyttää mitä pohjoinen ruokakulttuuri on ja mitä kaikkea puhtaan arktisen alueen raaka-aineista voidaan jalostaa korkeatasoisella, paikallisella osaamisella. Tuotemerkkiin voi törmätä tuotepakkauksissa, ravintoloissa ja kaupoissa. Tuotemerkin avulla kansainväliset matkailijat ja vieraat tunnistavat lähellä tuotetun ruoan ja pääsevät tutustumaan alueen ruokakulttuuriin. Arctic Food Lab on osa Euroopan kulttuuripääkaupungin, Oulu2026, kulttuuriohjelmaa.

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:
arcticfoodlab@oulu2026.eu

Verkostoasioissa:
Niina Keränen
Projektipäällikkö
niina.m.keranen@oulu2026.eu
+358 400 163 987

Jaa sivu eteenpäin

Dela på sociala medier

Share on social media

 

Lisää uutisia

More news articles

Fler nyheter